6 Semestra i Sverige Tips | Slow-Travel

sjö koppla av njut båt blå

Här kommer vår 6 semestra i sverige tips och slow-travel, idéer för Sverige och Östersjön. När vi reser eller åker på semester försöker vi skapa stunder av värme och lugn. Stunderna när alla ler och solen bryter igenom ett moln. Eller när du får en god kopp varm choklad från ett mysigt café. Men idag reser vi på samma sätt som vi lever våra hektiska snabba liv.

Vi stressar för att komma iväg till vår destination som vi under högsäsong delar med tusen andra förväntansfulla turister. Vi upplever ofta att vår semester trängsel och att vi känner oss dränerade. Egentligen vill vi bara ta en paus och komma hem utvilade. Men sakta men säkert börjar vi ändra våra resemönster och vi söker en “trevlig” och mysig semester som ger oss lugn så vi kan samla kraft igen.

Resa och semester för mysiga stunder


1) Ta dig tiden och lär känna en destination på riktigt

Res inte så långt och sänk dina förväntningar är ett bra råd. Det är då magi kan uppstå. Att komma till ett ställa som erbjuder en “trevlig” get-away samtal du undviker stressen som en resa lite längre bort kan medföra.

Det finns många underbara och “mysiga” ställen och upplevelser Sverige. Eftersom restiden är kortare så kan du ta dig tiden att verkligen lär känna området. Ju mindre by eller stad, desto större chans att du hittar riktigt magiska upplevelser. Fråga lokalbefolkning vilka är deras favoritställen innan du ger dig iväg för att utforska landsbygden. I Sverige har du alltid nära till en sjö, en å eller en vacker skog.

På landsbygden hittar du ofta ställe som är familjeägda. Familjer som jobbar hårt för att bygga upp unika och hållbara besöksmål, ställplaster och övernattning. Boka in dig och din familj i ett grönt boende och köp delikatesser i små gårdsbutiker. Det kanske inte finns en restaurang på sitt besöksmål men ofta utomhuskök som ni kan låna.

2) Den som söker finner, ett utryck som stämmer in på din svenska matresa.

Det kan vara svårt att hitta läcker och traditionell svensk mat på landsbygden. Men med lite hjälp och bra tips så ska det kunna ordna sig.

Mat Hälsingland

Njut av hälsosam, god, traditionell lokal mat och familjedrivna kaféer i Hälsingland. Sommartid är den perfekta tiden för “trädgårdsfika”, så varför inte besöka den vackra trädgården på världsarvsgården Erik-Andersgården? Här kan du uppleva minnet av en tid av rik handel, jordbruk och träindustri i området. På caféet får du grönsaker från bakgården, hemgjord ost från gården i närheten och läckra kakor och kakor som bakas på plats.

På gården finns också några rum, för dig som bo någonstans unikt.

Närproducerad mat från ekologiska gårdar är riktlinjen på Café Rådis i Söderhamn. Här serverar de svensk fika sedan 1930-talet. Kaféets interiör renoverades 1954 och har inte berörts sedan dess. Upplev den sanna fika-stunden. Sitt ner med familjen och vänner och njut av en hälsosam lunch. En favorit på menyn är den lokala lax på eller om ni bara vill fika, en traditionell tårta eller kanelbullar.

En matupplevelse som är raka motsatsen till snabbmat eller tillrättalagda koncept restauranger. Istället får ni en stund för djupa samtal. Café Rådis ligger bredvid stadshuset så som ni förstår har många viktiga beslut har tagits här under årens gång.

Om du vill ha en speciell måltid i naturen med en lokal kock – Per Elmefors på Savor Outdoor erbjuder fantastiska outdoor matupplevesler.


Mat Småland

Kulinarisk uuplevelse på den smålandska landsbygden för grupper; familjer, väner eller arbetsplatser. Prova hållbar utomhusmatlagning på en Kon-tiki eller i utomhusköken som finns runt Ödevatas gårdshotell. Utomhusköken, det finns två, har vedeldade pizza-ugnar. Välkomna att elda upp och baka din egna pizza med familjen. Som nämnts ovan, om ni hellre vill grilla eller laga mat på en Kon-tiki så finns det flera varianter att välja på.

Kon-Tik- grillarnai tillverkas på Ödevata av Magnus Axelsson som tillsammans med Malin Axelsson driver Ödevata. Magnus bygger även utomhusköket med material som är återbruk eller inköpt lokalt. Hållbarhet hela vägen på Ödevata.

Laga mat med lokala produkter och lokalt odlad fisk.

Upplev framtiden Orangeri och inta din måltid i Ödevatas fantastiska växthus, et 165 kvadratmeter stort växthus mitt i Småland. Lär er mer om akvaponi!

3) Unika landskap och mysig naturupplevelser på din Sverige-semester


blå zoner Småland

Tillbringa en harmonisk semester och city-break i en av Sveriges blå zoner. Malin Axelsson från Ödevata Gårdshotel Hotel välkomnar dig att uppleva deras ekogård. På Ödevata lever de i harmoni med naturen och letar ständigt efter nya sätt att driva sin verksamhet hållbart.

Malin säger “De blå zonerna i Småland är verkligen intressanta platser för alla som vill lära sig mer om platser på jorden där lokalbefolkningen lever långa och hälsosamma liv. Vi smålänningar är stolta över våra unika traditioner och livsstil.”

Du kan delta i typiska Ödevata-aktiviteter, såsom en morgonvandring, ro eller paddla på sjöarna Ödevaten eller bada bastu på en bastuflotte.

Reser du i en husbil så finns det ställplatser vid sjön.

4) Glömda och spännande historia i Sydsverige för svenskar och danskar

Kristianopel en spännande svensk-dansk historia program karta


Kristianopel en spännande svensk-dansk historia.

Ca. 35 km nordost från Karlskrona ligger den lilla staden Kristianopel. Staden var fram till 1658 en gränsstad mellan Sverige och Danmark. Det var en viktig plats för danskarnas dominans.över Blekinge. Här fans det militärförläggning och det var en viktig mötesplats för handel och hantverk.

Kristianopel är idag en populär sommardestination med goda badmöjligheter och en campingplats där du ser delar av den gamla stadsmurarna.

5) Vinterupplevelser i Sverige


Vinter outdoor på mindre orter

I Rättvik kommun i Dalarna ligger byn Furudal. Här finns det många fritids -och sportaktiviteter. Det finns skidspår som sköts av lokalborna (kolla snörapport). Om vintern fryser oftast Ore-sjön. Om isen tillåter så kan du åka längdskridskor eller spark. Fråga gärna lokalborna eller testa isen själv innan ni ger er ut.

Det finns lokal ishockeyklub och ishall. För mer information se den lokala Furudal hemsidan.


Vinterbastu och vinterbada

Det finns gott om möjligheter till sommar- och vinterbad runt om. Hitta din sjö eller badbrygga på din semester i Sverige. Det finns många möjligheter att hitta en badbrygga för vinterbad i Sverige. Det finns också många sjöbad och många orter erbjuder vinterbastur.

Utforska västkusten och Göteborg och passa på att vinterbada. I Småland finns det många sjöar och möjlighet till att vinterbada. Låt dig inspireras av våra bastu– og sportlovshistorier. Boka en vedeldad bastu.

6) Blekinge Gateway till Östersjön och Östersjöområdet


Östersjön och de omgivande länderna, var och en med sin egen särpräglade charm och historia, är en fantastisk lekplats för den nyfikna resenären.

Östersjön och Östersjöområdet erbjuder en reseupplevelse som är en härlig blandning av historia, kultur, natur och modernitet. Du kan besöka medeltida städer och sakta gå utmed kullerstensgatorna och lära sig om storhetstiden runt Östersjön. Du kanske hittar en riktigt gammal skog för långa vandringar eller handlar på en utomhusmarknad med spännande mathantverk. Från Blekinge kan du ta färjan till Polen eller Litauen. Vänta inte kontakta Iwona på Cross Baltica och upptäck en förtrollande Österjsöregion.