Köp en Kon-Tiki och bli en del av ett växande nätverk

Inledningsvis, gå ihop i er lokala samfällighet och köp en Kon-Tiki! Därefter lär ni er att tillverka biokol! Ni får hjälp av vårt växande nätverk som gärna delar med sig av sin kunskap kring biokolet som en jordförbättrare. Det är lätt att göra och använda biokol i sin trädgård.

Huvudsakligen tänker vi oss att en gemensam Kon-Tiki kan leda till större grann-gemenskap, vackra köksträdgårdar och grannar som bjuder in varandra på god egenodlat mat.


Läs om vad som inspirerade oss


Köp en Kon-Tiki/Kon-Tiki grill


Möt de nöjda kunderna

I Sverige bor vi i bostadsområden med trädgårdar

I Sverige bor många med naturen runt knuten. Så mycket som 40 procent av hushållen bor i villa eller småhus med en trädgård. Vi svenskar vill gärna ha en trädgård med välklippta gräsmattor och vackra rabatter. Vårt sätt att bo skapar en möjlighet att utforma ett hållbart närområde. Vi har en dröm och en önskan att testa kretslopp-samarbete på gräsrotsnivå. Vi vill fokusera på biokol, odlingar och ett lokalsamhälle som jobbar tillsammans.

Tänk om vi i våra grannskap började samplantera i vackra dignade köksträdgårdar där bin och humlor trivs och surrar. Vi får ett område där växterna och plantorna står i jord som har berikats av biokol. På detta sätt får vi ett bostadsområden det pollineras för fullt. Samtidigt, ökar vår kunskap kring pollinering och biologisk mångfald?

Innehållsförteckning

Styrkan i ett starkt civilsamhälle

För det första kunde vi samlas oftare för att lära känna varandra. Detta ledar till en ökad förståelse runt utmaningar och möjligheter som finns i vår närmiljö. För det andra, en stark granngemenskap kan lösa gemensamma problem och skapa trygghet. Dessutom, skapar vi möjligheter till socialt sammanhang. För det tredje, under tiden vi bränner ris kan vi kanske prata med en nyinflyttade granne som behöver hjälp att etablera sin familj i grannskapet.

Slutligen, tänk om vi arrangerade skördefester, ett knytkalas dit grannar tar med sig en korg med nyskördade grönsaker. vi tillagar god mat på en Kon-Tiki grill. Det tycks som att alla möjliga aktiviteter som gör att vi stärker banden till människor omkring oss är fördelaktigt för vår hälsa.

Låt oss göra som många av våra europeiska grannar och odla för att fylla våra grytor med fantastiska grönsaker och rotfrukter. Tänk om vi faktiskt mår bättre när vi ser, luktar och förstår var vår mat kommer ifrån? Vi vet att hållbarhet är vägen framåt. Likväl har vi ofta inte kunskap, kraft och energin att på ett mer värdefullt sätt arbeta i samklang med vår närmiljön?

Bland trädgårdsfantaster finns det ett ökat intresse för att ta tillvara på trädgårdens frukter och göra trädgårdsarbetet mer hållbart. Sammanfattningsvis är trenden att gå från blomsterprakt till att odla till grytan.

Svensk tradition och trädgårdsintresse

Det finns det en trädgårds-och odlingstradition som går långt bak i tiden. Många som inte har egen trädgård är kolonister och tillsammans med andra medlemmar sköter de sin täppa tillsammans med andra i vackra koloniträdgårdar. Koloniträdgårdssförbundet samlar genom sina 229 föreningar på över 23 000 kolonister.

Byggbolag vill bidra till omställningen mot ett mer hållbart bostadsområde och bygger bostadsområden med trädgårdar, odlingar och eko-tänk. Idag är risken att det inte ledar til en förankrad förändring. Särskilt den yngre generationen har mindre anknytning till och kunskap om natur och odling. Vad som behövs är kanske vägvisning, inspiration och en hjälpande hand. Efterfrågar bostadssökande idag eko-fokuserade bostadsområden och i så fall vad är det som lockar?

Kretslopp som ger mervärde för ditt bostadsområde

Många finner tillfredsställelse genom att använda resurser på ett smart sätt. Kvistar som vi ofta hanterar som trädgårdsavfall har faktist ett värde i sig. Traditionellt eldar många husägare upp överblivna kvistar, grenar och trä för att minska avfallet. Emellertid, letar du kanske efter ett mer miljövänligt sätt att elda som inte luktar och skapar smutsiga rökgaser? Du vill ha något som är bättre för miljön och inte stör grannarna.

Kvistar kan brännas i en Kon-Tiki och du producerar biokol som du sedan använder som jordförbättrare till grannskapets odlingar. Tänk om du ger bort biolkolet som du har producerat till grannen som kan berika den i sin kompost eller Bokashi. Du vet att grannen är duktig på att odla och som tack kommer du få några korgar fulla med goda grönsaker och rotfrukter.

Med en Kon-tiki så är det lätt att börja att skapa mening runt ekotänket. Resultatet blir att du producerar din egna biokol som du kan använda i dina odlingar, rabatter och trädgård. Samtidigt kan du använda Kon-Tiki som en grill.

Kon-Tiki är det snabbaste, renaste och enklaste sättet att elda och göra biokol med minimal bearbetning. Biokol är helt stabilt och bryts aldrig ner och som binder koldioxid i 1000 år och dina skördar i din köksträdgård kommer öka för varje år.

Skaffa en kontiki och göra egen biokol i din trädgård

Vi människor trivs bäst i samklang med vår omgivning

Samhället är idag är mycket modulärt och vi skaffar kunskap och inspiration on-line. Emellertid, tänk om vi kan släppa våra telefoner och datorer och lära oss nya saker varje dag, bara genom att gå ut i vår trädgård och titta på växter och utforska växtkraften.

Som jag tidigare nämnt, skaffa en Kon-Tiki och bli del av en växande rörelse. Nygamla metoder tas i bruk för att nyttja resurser på ett hållbart sätt. Jordförbättring, samplantering och permakultur gör så att växter trivs.

Bland våra odlare finns det ofta en nära utbyte av erfarenheter, sticklingar och när skördetiden kommer byter de som bor i närheten, grödor med varandra. De kan påvisa att Biokol i samklang med samplantering minskar eller till och med eliminerar behovet av konstgödsel.

Sammanfattningsvis, finns det i Sverige månghundraåriga praktiska erfarenheter runt trädgårdsodlingar, hållbarhet och kretslopp som är värda att lyssna till. Vi har också en starkt civil samhälle som emellertid kan stärkas på den lokala nivån. Låt oss skapa vackra köksträdgårdar, stärka den lokala gemenskapen genom att träffas och tillaga egenproducerat mat.

biokol grill matlagning utomhus

Fördelar med biokol 

– Jordens förmåga att hålla näring och vatten ökar
– Jordens bördighet ökas och mikrolivet gynnas 
Jorden blir luftigare och får bättre dränering 
Skadliga ämnen oskadligörs genom att de binds till kolatomerna
Den är 100% stabil – den bryts aldrig ner
Kan användas året om 
Trädgårdsavfall behöver inte längre släpas till återvinningen, utan kan göras till biokol i din egen trädgård, för din trädgård 
– Det finns minst 60 olika användningsområden för biokol och du kan använda den i flera efter varandra

Biokol är ett klimatpositivt jordförbättringsmedel. Det är ett fantastiskt givande och hållbart tillägg i din trädgård. Det kan användas till all växtlighet i din trädgård, och på alla olika typer av jordar. Du kan använda det i balkonglådan, åkermarken eller i köksträdgården. Succe är när man ser biokolen så värdefull så att man använder den gång efter gång. Den kan lösa många problem för dig.

Laga mat utomhus med vänner och grannar

I Sverige har vi ett kallt klimat. Emellertid, tycker vi om att träffas för att grilla utomhus i våra friluftsområden och hemmavid. Utomhusmatlagning är gott, trevligt och ett billigt sätt att samlas och ha trevligt. Magnus på Ödevata Gårdshotell har utvecklat Kon-Tikis som öven kan används till utomhusmatlagning. Slutligen, fixa din middag eller fest och producera biokol samtidigt.

Kon-Tiki till er samfällighet

I ert område har ni kanske er egna hemförening eller bostadsförening som samarbetar runt valborgsbrasor. Köp in en Kon-Tiki till föreningen och fira ett hållbart Valborg. Era medlemmar kan sedan låna eller hyra Kon-Tikin till sina trädgårdar eller fester. 

Biokol Valborg 2024

Nästa värd för biokol Valborg är Ann-Sofi Berglund ( se nedan) ? Om du har frågor och vill nå Ann-sofi eller få tips av någon av oss Biokol Valborg “veteraner”, skicka ett meddelande i vår Facebook grupp

Ödevatas Biokol-KonTiki-Grill

Magnus har nu gått ett steg längre och designat en biokol-grill. Produkten har utvecklats under ett par år och nu tycker han att den är riktigt bra, funktionell och dessutom snygg. Perfekt för er som vill samlas runt elden, elda, grilla och dessutom producera
biokol samtidigt.

Den är dessutom i 3 mm cortenplåt och kommer hålla i flera generationer. Vilka andra grillar gör det? Magnus på Ödevata tillverkar och säljer Kon-Tikis. Han tillverkar dem i vår verkstad. Det är ett riktigt hantverk som tar sin tid. Men det är det värt. Vi vill ju rädda världen. Se topp tips för våra andra miljöprojekt. När vi lär oss om biokol ser vi plötslig allt ris som en resurs för hållbarhet.

Det är den bästa känslan när man ser hur fantastiskt och värdefullt biokolet är med alla sina egenskaper så att man vill använda det flera gånger om.

Länkar till att veta mer om biokolens användningsområden och egenskaper och varför kan det vara klimatpositivt att producera biokol.

ORGINALET Kon-Tiki från Ithaka Institut
Biokol Sverige
Biokol Organisation
Odla med biokol
Biokol Produkter
Vad är biokol

ORGINALET Kon-Tiki från Ithaka Institut

Pris: kr16 500 inkl. moms
Leveranstid: ca. 4 veckor
Leveransätt: Upphämtning. När ni hämtar från Ödevata Gårdshotell så bjuder de på en rundvisning och en kort introduktion på hur du använder din Kon-Tiki
Garanti: 12 mån

Specifikation 

 • 2 mm cortenplåt i konen och 3 mm cortenplåt i botten
 • 1,5 meter i diameter upptill 0,930 m hög.
 • Volym ca 1 m3.

Denna står på ben och går ej att flytta under kolning och kräver alltid två pers vid hantering. Är man två är det mycket lätt att lyfta upp den och av den på en vanlig släpvagn. Matlagning är inte möjligt på denna.

Den kan förvaras utomhus året runt. Det är inte nödvändigt att täcka det.

Läs mer om ORGINALET Kon-Tiki från Ithaka Institut

Ödevatas egna designade och tillverkade biokol grill

Pris: kr22 688 inkl. moms
Leveranstid: ca. 4 veckor
Leveransätt: Upphämtning. När ni hämtar från Ödevata Gårdshotell så bjuder de på en rundvisning och en kort introduktion på hur du använder din Kon-Tiki.
Garanti: 12 mån

Specifikation 

 • Allt är i järn och stål
 • 3 mm cortenplåt
 • 1 m i diameter, plus bänkskivan i ek
 • 1 m hög
 • Allt är väl tilltaget och robust för att hålla i flera generationer

Inkl. stekhäll, grillgaller, extra vedgaller och bänkskiva i ek. Denna passar utmärkt i både den stora och lilla trädgården. Från korvgrillning till 5 rätters till familjen eller även till stora grupper. Vedgallret kan användas under för att kunna laga mat snabbare och få värmen närmare häll/galler.

Modellen, formen och storleken är utprovad och testad i Ödevata i 2 år. Och nu är vår Biokol-KonTiki-Grill hybrid född. Den Magnus har gjort nu är något större än Ödevatas prototyp som ni sett här i Ödevata och på våra videor. Magnus har även utvecklat den med hjul i järn för enkel förflyttning, Går även lätt att förflytta under att kolningen pågår.

Den kan förvaras utomhus året runt. Det är inte nödvändigt att täcka det.

Kon-Tiki Studiebesök

Pris från: 1 800 kr för en grupp upp till 10 pers. 
Alla personer, 11 pers och uppåt tillkommer 100 kr per pers.

Specifikation 

 • Studiebesök på 40 min – 1,5 tim
 • Visning och guidning av:
 • – Vår turismutveckling på landsbygden
 • – Vi visar hur vi producerar biokol på tre olika sätt.
 • – Vårt Framtidens Orangeri. Ett stort isolerat växthus med en uppbyggd akvaponik anläggning i.

Vi, Malin och Magnus, brinner för omställning. Ödevata ska bidra till ett stabilt klimat, inte tära på det. Vi vill inspirera, både till en hållbar livsstil och samhälle. Vi vill att Ödevata ska visa vägen. Därför delar vi gärna med oss av vår kunskap och erfarenhet till alla som vill veta mer.

Vi berättar om biokolens fantastiska egenskaper och visar hur vi använder produkten på vår gård. Lär er mer om biokol, kretslopp och hållbara odling och samplantering. Det är en chans för dig att ställa fördjupade frågor till oss, eller så kan du gå med i Facebook-gruppen och ställa dina frågor där!

Tillsammans räddar vi världen samtidigt som vi har det roligt och delar med oss av kunskap. Se mer om Biokol Valborg 2022! Vårt event för kunskapsdelning. 

Låna en Kon-Tiki

Pris: Gratis

Dessa lånar ut

 • Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp ( Emmaboda)
 • Bifrostkyrkan ( Mölndal)
 • Ödevata har sålt Kon-tiki till föreningar runt om i Sverige. Kontakta Malin hon vet var de befinner sig.

Innan du lånar lär dig online hur man använder Kon-Tiki och biokolet. Ödevata har många filmer, t.ex frågor och svar, om Kon-Tiki och biokol på deras YouTube-kanal! Se till att titta på de videorna först


De som köpte en Kon-Tiki

Börsryd Lantbruk

Lisesgården

Våneviks Gård

Bottnansmåla Gård