Skogsvandring Furudal Dalarna | Naturupplevelse sverige

Skogsvandring i en unik gammelskog i Furudal.

Jag gjorde en skogsvandring Furudal Dalarna när jag besökte min goda vän, Gunilla, som är en av guiderna i det lokala guidesamarbetet ”Guidekullor” med bas i Rättviks kommun. Gunilla är även engagerad i utvecklingen av sin hembygd i Orebygden. I Furudal händer det saker!  Det finns många butiker och småföretagare som välkomnar besökare med bästa naturupplevelse i sverige, god fika och shopping. Jag fick äta gott surdegsbröd från Snitths Hantverksbageri, köpa sköna vandringskängor av La Gunilla y sus Zapatos. Det var så underbart att jag var tvungen att skriva om det i mina naturbloggar. Framför allt minns jag den guidade vandringen i gammelskogen i närheten av Furudals bruk.

Skogsvandring Furudal Dalarna
Furudal Dalarna

Att gå igenom en gammelskog är en fantastisk njutning för kropp och själ. Att samtidigt lära sig mer om det lokala skogliga-och förindustriella arvet ger en inblick i bygdens historia. Med start från Furudal Bruk gick vi rakt in i en underbar och magisk värld, med en kunnig och engagerad guide.

guidad tur skog
Startar guidad tur vid Furudals bruk

Vandring i gammelskog Dalarna Furudal

Det inte så lätt att hitta gammelskog i Sverige.  Skogarna som finns kvar ligger idag ofta i ett naturreservat eller i en nationalpark.

Ett litet område gammelskog i Furudal tillhör Sveaskog och är ännu inte “officiellt” skyddat trots dess unika kulturella och ekologiska värde. Den lokala föreningen ”Ore-gruppen” arbetar med ett projekt för att göra denna skogsmark till ett natur-och kulturreservat.

Vi går upp för en liten skogsväg upp mot kalkberget. Varje årstid har sin tjusning säger Katrin som berättar: “Under våren kantas vägen av av den sällsynta och vackra mosippan, en fridlyst blomma”.

Framför mig ser jag skogens stolta granar som står i kontrast till den omgivande tallplantagen. 

Det är tyst men snart hör vi porlande vatten från Tranubäcken. Vi går över bäcken och Katrin visar mig hur man försiktigt traskar över den provisoriska spången. Skogen tätnar, vi ser fler lövträd och grova tallar där garnlaven klänger utmed grenarna.  

Katrin berättar vad vi ser, den sällsynta ormbunken kalkbräken, olika  mossor och lavar. Vi ser en minst 150 år gammal stubbe från en tall som stått pall flera skogsbränder. Den artrika marken får sin näring genom mängden död ved, det vill säga nedfallna träd i olika nedbrytningsfaser. Till denna plats kommer gärna många djur. Vi ser spåren efter ekorrar, älg och rådjur.  Veckan innan såg Katrin spår av björn när hon var ute och guidade en grupp. Gammelskogen gör en gott för både kropp och själ, vi är en del av naturen.

Ekorrar farten Furudal
Ekorrar i farten

Katrin brinner för att skydda gammelskogen och hon påpekar att det är vår gemensamma skyldighet. Det är en skog med höga naturvärden. Hon ber oss titta på filmen Skydda Skogen.

Gammelskog är

  • Skog i hög ålder utan betydande störningar från människor, särskilt när det gäller skogsbruk. Skogarna har/återfår sin naturliga livscykel.
  • I en gammal skog finns det träd av olika slag och i alla åldrar.
  • Skogen utgör en unik miljö för många av Sveriges hotade arter och är viktig för biologisk mångfald och djurliv.
Naturupplevelse sverige naturbloggar
Vandring i gammelskog

Skogens glömda historiska skatter

Guidad tur på cirka 2,5 timmar. Fika vid bäcken mitt i skogen ingår. Det var en fantastisk naturupplevelse i sverige och jag hoppas att mina naturbloggar skulle inspirera andra att spendera mer tid i naturen.

Min guide för dagen var den lokala guiden Katrin. Hon driver ”Eriksdotters Brukslogi” . Detta charmiga semesterboende ligger sjönära vid kanten av Furudals Bruk och skogen.

Natur vandring norr sverige

Hon visade skogen och dess naturskatter samtidigt som hon tog oss med på en kulturresa runt bygdens historia och för att lära känna olika epokers  livsvillkor för den tidens strävsamma befolkning. Vi reste så långt tillbaka som till stenåldern. 

Med ett stort mått av ödmjukhet inför lokalbefolkningen, som levde och arbetade i dessa vackra trakter, som jag lämnade skogen. Jag minns de skogsbaserade kalkbrotten, spannmålskvarnarna i bäcken, spåren efter kolmilan och fångstgroparna som antagligen grävdes av lokala jägare, med början redan på järnåldern.

fika skogen dalarna guide
Fika i skogen

Gillar det du läser? Kontakta Mike Li för mer information

Läs mer

Kulturarv i Europa

Kulturarv i Europa, traditioner och innovation  Att förstå kulturarv i Europa har blivit en del av förstå mig bättre. Kanske…

Läs Mer