Unikt grönt hållbart lägenhetshotell Semester i : “Axelssons gröna länga”

Lägenhetshotell semester på Ödevata, se uppdatering och historien bakom Axelssons Gröna Länga.

Axelssons Gröna Länga går att boka

Uppdatering Juni 2022

Hållbart lägenhetshotell, din Smålandssemester på Ödevata Gårdshotell.

Första gästerna i Axelssons Gröna Länga

Uppdatering Juni 2022

Hållbart boende, underbar miljö , outdoors och lärande om hållbarhet. Se filmer från Sveriges mest hållbara turistanläggning.

Historia Axelsson Gröna Länga

På Ödevata erbjuder vi grön lägenhetshotell-semester och semesterboende. Vi har många återkommande gäster som hör av sig varje år. Eftersom de känner oss vid det här laget , vet de att hållbarhet, kvalité och värdskap är ord som är viktiga för oss. Vissa vill ha samma hus eller rum varje år och andra frågar efter ett nytt boende. Andra tycker att det viktigaste är den vackra omgivningen.

Vi vet att flera undrar över de förfallna husen, huskropparna, kasernerna på höger sida vägen, som har stått och tittat på oss i 16 års tid och bett om en ansiktslyftning. Nu har vi satt igång och det nya boende som ni kan boka redan i maj heter ” Axelssons gröna länga”. Följ utvecklingen i fotoserie.

Från nedgången till nytt genom återbruk

Jag och min man, Malin och Magnus Axelsson, köpte Ödevata 2005. Gården var förfallen och övergiven av den tidigare ägaren. Efter ett tag, och en efter en, har husen renoverats och byggts om. Ett par hus i byn har köpts till. Idag är gården en miljösmart, komplett turistanläggning som håller hög standard och fått flera utmärkelser för sitt miljöarbete.

Axelssons gröna länga var en gång i tiden en kasernbyggnad. Innan, bodde det interner här då Ödevata tidigare var en kriminalvårdsanstalt. Byggnaden har inte har inte använts på över 20 år. 2021 drog vi i gång vårt återbruksbyggnadsprojekt och förfallna baracker blir ett litet spännande lägenhetshotell.

Bo i vårt återbruks-lägenhetshotell, ett äkta grönt semesterboende

Varje rum kommer berätta sin historia. Vårt mål är att när ni bor i en lägenhet i “Axelssons gröna länga” så ska ni känna trivsel och kanske förtjust undra och fråga oss – “Den där tapeten, var hittade du den Malin? “

Slutresultatet kommer bli annorlunda och din upplevelse kommer bli unik, ett minne för livet.

Magnus och jag gör nu andra materialval när vi sätter den långsiktiga hållbarheten först. Samtidigt, använder vi byggnadstekniker som sätter miljön högst. Slutresultatet blir som våra andra byggen det vill säga hög kvalitet och trivsel. En skillnaden är att ni får kanske inte vita väggar och tak. Tapeterna är kanske inte romantiska och matchande och badrummen kanske har annat än vitt kakel. 

Boka en lägenhetshotell semester

Det kommer bli tre familjelägenheter på ca 50 m2 om ni kan boka online.

Lägenheterna ligger som i en länga i ett och samma hus. Alla kommer få en egen uteplats på baksidan med vacker sjöutsikt. Varje lägenhet blir unik. Malin har fått fria händer i en av lägenheterna. Fråga gärna efter den när ni bokar! Då blir hon glad. Eller så kanske ni är mer nyfiken på hur Magnus har valt att dekorera lägenhet två?

Om ni gillar kompromisser boka lägenhet tre. Här har paret Axelssons mejslat fram en lösning tillsammans på en lägenhetshotell semester. Livliga och spännande diskussioner livar upp de mörka vintermånaderna hemma hos oss.

För mer information om lägenheterna se boende på www.odevatagardshotell.se

Naturen en förutsättning i grönt semesterboende

Utöver denna natursköna småländska miljön som redan finns på plats, så kommer ni kunna njuta av Ödevatas blivande skogsträdgård baserad på Permakultur-design. Vissa kvällar sitter in i skogsträdgården, andra går ni ut på verandan utanför altandörren och kliver nästan rakt ut i sjön Ödevaten och till det gemensamma uteköket som lägenheternas gäster an använda. Visst kan det också vara helt fantastiskt underbart att sitta i orangeriet några kvällar, uppleva riktigt vackert stilla mörker här i skogen och titta på stjärnorna när himlen är klar.

För er som är nyfikna på byggnadsprocessen och andra liknande återbruksprojekt

Se vår hemsida för beskrivning av byggnadsprocessen, vilka material vi har använt (t.ex duschar) och historien bakom bygget. Ni kan också lära er mer om våra andra. Andra liknande återbruksprojekt under åren Det fanns tre sådana här stora förfallna byggnader på Ödevata här för fyra år sedan. En länga blev vårt vackra orangeri med den akvaponiska odlingen i kombinerat med en bostad, vår privata bostad.