Kulturarv i Europa

Kulturarv i Europa, traditioner och innovation 

Att förstå kulturarv i Europa har blivit en del av förstå mig bättre. Kanske inte så konstigt eftersom enligt ett DNA -test så är jag 100 % europé men från lite överallt.

Det går nog att säga att jag är splittrad och dessutom är jag är dålig på att fira traditioner, på gott och ont. Jag har haft ett behov av att sätta min egen prägel på viktiga ögonblick i min och min familjs liv. Genom nätverket Go Nature Trip kan jag fortsätta min resa att upptäcka, testa och förnya.

Kulturarv i Europa

Ombyte förnöjer -svenska högtider fast ändå inte

Jag tänker ofta på de lyckligaste stunderna i min barndom och den där ynnesten att en och samma dag kunna leka en hel massa olika saker. På en förmiddag kunde man vara soldat, arrangera ett kungligt bröllop med prinsar och prinsessor eller leka Luciatåg. Samma sak med traditioner. Går det att behålla traditionerna kärna och, dvsutan att släppa det väsentliga, och samtidigt förnya eller snarare “upcycle”?

Om vi vill bevara traditioner till kommande generationer så är det viktigt att förklara ursprung och samtidigt förnya. Jag tänker på mig själv Visst var det kul att fira jul men inte hela tiden. Efter julklappsutdelningen och Kalle Anke så befann vi oss redan i en annan värld av nästa äventyr. Påsk var lite roligare eftersom jag kunde klä ut mig till påskkärring. Att rota igenom mammas gömmor och spela någon annan var superkul.

När jag fick min egen familj så fann jag glädje i mina barn fick uppleva svenska högtider.  Men, eftersom vi bodde utomlands så fick jag ofta hitta på och improvisera. Jag hängde på lite blommor och kvistar på torkvindan som blev till en midsommarstång. Tomten hann aldrig komma till våra barn men han släppte ned en säck i trädgården på väg till sitt nästa land och nästa familj.

Väl tillbaka i Sverige efter flera år utomlands, testade jag traditionella Huskvarna-jular hemma hos mina svärföräldrar. Men jag fann mig nog aldrig glädjen i det repetitiva år efter år. Mina barn tröttnade också. Det var helt enkelt inte kul fira högtider på ett förutbestämt sätt. Men inget ont som inte har något gott med sig. Mitt sökande för högtider och kulturarv har varit en spännande resa fullt av nya upptäckter. Jag har blivit rätt duktiga på att knyta ihop säcken och spinna vidare på insikter och inhämtad kunskap.

Mitt nästa julbord

Mitt nästa julbord blir på Ödevata fiskecamp då vi träffas för att laga ett alternativt julbord med jul-karp istället för julskinka, en kålrot som också kan agera skinka och en massa syrade grönskar

Familjesystem, kulturarv i Europa och att knyta ihop säcken

Jag har insett att bara för att jag släpper det gamla så betyder det inte att jag inte vill ha traditioner. Jag vill bara öppna upp för att välkomna något nytt. Det är kanske därför jag har engagerat mig i biokol Valborg. Ett alternativt valborgsfirande som vi på Go Nature Trip arrangerar för tredje året i rad. Tredje gången gillt blir Kulturarv “the lux”. Min familj frågar mig många gånger varför jag engagerar mig så i biokol Valborg. Förutom en idé som uppstod på ett sportlov som jag och sonen tillbringade på Ödevata Gårdshotell så tror jag att det väcker något inom mig från min barndom.

Elden och brasans betydelse i Europe

Jag är ofta i Spanien, Närmare bestämt la “Comunidad Valenciana”. Där firar man varje år “Fallas” ( I Valencia) eller Hogueras (Fiestas de san Juan i Alicante) . En tradition som började med att man brände upp det gamla för att lämna plats åt det nya. Det utvecklades sedan till att bli en folkfest där eld, politisk satir och fyrverkerier samlas under några intensiva dagar. Inte så miljövänligt men det skapar en känsla av tillsammans.

Biolko Valborg 2023 som blir till kulturarv “the lux”

Det hela började med ett besök av en vän Iwona som är engagerad i Ukraina. Både hon och jag har rötter i länder i den del av Europa som har haft krig, förtryck och människor på flykt. Mina rötter finns i Skandinavien men även i Centraleuropa och Irland. Målet var att tillsammans gå på en familjekonstellation. En terapi som utgår från att man tittar på sitt familjesystem oftast någon eller några generationer tillbaka. Känslan av att tillhöra något större späddes på när vi deltog i ett samtal om Kvantfysik och Kärlek. Ingen av oss är fysiker men att få under någon timme bli påmind om livets och universums minsta beståndsdelar och mysterium sätter igång processer. Bakom varje partikel finns det livskraft, rörelse och egen vilja.

Biokol Valborg

  • Vi bränner det gamla för att välkomna det nya – vi förenar tradition med innovation. 
  • Låt oss lär oss mer om  hållbarhet från olika aspekter med fokus på biokol, livskraft och social hållbarhet
  • Tillsammans innoverar vi och uppvinner traditioner 
  • En helg och dag för att fokuserar på en gemensam europeisk värdegrund/ europeiskt arv.
  • Vi planterar kastanjeträdskott, symbol för Ukrainas huvudstad, och visar stöd till Ukraina 

.

Kastanjeträd skott planteras
Malin på Ödevata planterar kastanjeträd skott