Må bra förening ungdomar

Jag och mitt lag – är jag en lagspelare

Att må bra i en förening för ungdomar är idag den stora frågan. En annan fråga är hur man skapar och bibehåller engagemang.

När det gäller en sportklubb är laget och lagets livskraft avgörande. Är du en lagspelare som leder ditt lag till framgång och glädje?Det var temat på lägret som vi organiserade för några år sedan. Jag tog min sons fotbollslag till vackra Ödevata fiskecamp på oktoberlovet. Lite av en chansning inser jag så här efteråt. Ett gäng killar från en storstad ska umgås och samlasn på den småländska landsbygden. Dessutom i oktober.

I början fanns det nog en och en annan skeptisk röst. Men tillslut blev det helt fantastiskt. Faktiskt så bra så vi åkte till Ödevata Gårdshotell två år.

 Ödevata Gårdshotell är en vacker plats i sydöstra Småland. En plats, vid slutet av en väg där skog möter sjöar . Det känns avlägset men ändå inte så långt till Emmaboda centrum och tågstation. Men tillräckligt avlägset för att träda in i en värld långt från den vardagens vanliga intryck.

Ett annorlunda fotbollsläger – Att må bra i en förening för ungdomar

 Min sons fotbollslag I Mölndal har under flera år åkt på cuper där fokus är på att vinna och tävling. När det gäller läger har vi valt en annan väg. Vi har haft kortare läger där fokus istället har varit på samarbete och lek. Denna gång ville vi även utforska sportens värdering och få spelarena att fundera på deras roll i att skapa och upprätthålla ett lag där alla kan trivas och utvecklas

Men den här gången ville vi skapa ett utrymme för att fördjupa förståelsen för att en sporten är så mycket mer än att jaga en boll. ,Ett bra lag är en plats som stärker kamratskap, ökar förståelse för vad som krävs för att bygga upp ett starkt partnerskap och känslan av att vi är i detta tillsammans

Tanken bakom lägret vid Ödevata var att träna, knyta an, dela på arbetsbördor, arbeta tillsammans. Vi ville ge dem barnen möjligheten att leva de värderingar som gör det möjligt att trivas i och som ett team

Apostlahästar är utmärkt transportmedel

År två var jag lite modigare och vi började med att gå från Emmboda-station. Vi mötte upp dem när det var några km kvar. En bra början på lägret helt klart. Vackert sjöng de också,

Vad gjorde vi mer under de två åren som vi åkte? Vissa saker blev riktigt bra och blev favorit i repris och annat som att spela träningsmatch mot det lokala laget i Emmaboda blev mindre viktigt år två.

Första året gav dem två paket med fotbollsmål som låg kvar i paketet från sportaffären där Malin hade köpt dem. Killarna fick sätta upp dem själva.Fotbollsplanen var fältet där getterna strövade och betade så innan de började spela måste de städa området från getavföring

.


Innan de kunde njuta av eller kanske snarare testa att bada bastu i Ödevatas vedeldad bastu arbetade de tillsammans med att hugga ved och hämta vatten i den kalla oktobersjön. Magnus visade hur man gör upp eld och hur man navigerar i basturampen ute i sjön. Dessutom var det en spännande utmaning att hoppa i den iskalla sjön.


Fiske och roddbåt visade sig vara svårt för stadsbarnen. Många fiskespön som trasslade till sig. Magnus som hade lånat ut fiskespöna var kanske inte helt nöjd med vår prestation. Bättre gick det att paddla kayay även om någon råkade välta kajaken med mobiltelefon i fickan. Min son glömde ta på sig handskar och upptäckte att oktobersjön kalla vatten inte var så snäll mot fingrar och händer. Men det hade kul. Det slutade med att de hade en synkroniserad rad genom att binda ihop kanoterna och åka runt sjöarna och kanalerna som en enda lång rad kanoter.

En framtidsstrategi för föreningar – fostra lagspelare och ledare

Att må bra i en förening för ungdomar

De mindre och s.k inkluderande idrottsklubbarna i Sverige drivs av föräldrar, vanligtvis en mindre grupp mammor och pappor som arbetar på sin fritid för att säkerställa att barnen har tillgång till roliga och åldersanpassade fritidsaktiviteter. Det är inte en lätt uppgift, och energin glider sakta iväg eftersom allt färre föräldrar och barn är villiga att delta i lagets samt klubbarnas drift. För att klubbarna ska överleva måste spelarena själva, och från en tidig ålder, aktiv ta del i driften av lagen.

Skapa en miljö för att upptäckta viktiga värden

Det finns ingen gratisbiljett och vikten av att arbeta tillsammans.

Tillsammans med Malin och Magnus från Ödevata skapade vi scenen och förutsättningarna, men spelarna och tränarna var aktiva i att förverkliga lägret.

Till en av luncherna provade vi att laga mat utomhus. Killarna hjälpte till att dra utommatlagningsköket till en strategisk position utanför köksbyggnaden. Med hjälp av Malin tände de upp köken med veden som de hade huggit dagen innan. Malin gav oss byttor hinkar, knivar och potatisskalare. Vi hjälpte alla till. Dessutom blev städningen efter en lektion hur man återvinner avfall. Malin berättade vilken av skalen vi skulle återvinna för att mata grisarna. Resten bars bort och lades i gårdens kompost.

Föräldrar hade lagat mat hemmavid som vi tog med oss. Men ungdomarna fick värma upp och förbereda middagarna själva. Ytterligare ett tillfälle att samarbeta.

Förmågan att fokusera på och vara tacksam för de mindre sakerna i livet.

En av de främsta vinsterna var att teamet lyckades tillbringa kvalitetstid i naturen och långt borta från distraktioner. 

Ödevata är omgivet av en vacker miljö, sjöarna, träden och kastanjeträden. Det är en naturlig “lekplats” för stora som små som kan njuta av skogarna, basturamperna, fälten och de fina vandringsleder. Det är också en plats för lärande och möten med tipi-tältet, de många trädgårdsprojekten och det fantastiska Aquaponics-växthuset. En miljö som gjord för attträffas, umgås, samtal eller bara vara . En perfekt plats för ett lag eller grupp som på kort tid vill ge en “boost” till kamratskap och lagets energi. Ödevata inspirerar till en lång och bestående kärlek till utomhus-aktiviteter och motion.

Malin och Magnus ”no-waste och hållbarhetsfilosofi” finns överallt, och du har biologisk mångfald nära till hands. 

Är jag en lagspelare? Mitt bidrag för att må bra i en förening för ungdomar

Jag tror att vi alla lämnade lägret lite mer tacksamma. Det var en kort 3-dagars paus, men den var effektiv. Dagarna möjliggjorda att se in i framtiden. På agendan hade vi också planerat en workshop “Jag och mitt team – är jag en lagspelare” med fokus på att skapa förståelse för hur just jag är viktig för hela laget, insikter och reflektioner som handlar om självledarskap och varför mitt sätt att vara har betydelse för laget.

Vi ville att de skulle förstå att ett välmående lag skapar framgång på och utanför plan. Workshopen gav dem en insikt om att de kanske inte var 100 % beredda att ta laget till nästa nivå. Det var viktigt att fortsätta att arbete med och möte utmaningar och att stärka lagandan. Det enda sättet framåt är att och delta och ta ledande roller i driften och uppbyggandet av laget och klubben.

Självledarskap och insikter . 

Resultatet som vi har fortsatt jobba utifrån var:

– vikten att ha ett lag med spelare som ser fram emot att träna och engagera sig under träningarna

– ett lag med spelare som lyfter och pushar varandra, i med- och motgång

– tränare som får hjälp av laget

– färre konflikter och tjafs i laget

– ett lag som gemensamt arbetar för och därefter njuter av en resa tillsammans

– spelare som vill stanna i Dalen KFF i framtiden!

Konditionsträning på gården

Fitness utomhus är roligt och hälsosamt. Du behöver ingen utrustning för att ha kul och få igång kroppen

Min syster, som kan mycket utomhusträning, tog med sig några boxningshandskar och fitnessgummiband