Inbjudan Biokol Valborg. Fira med era grannar !

Bjud in till Biokol Valborg 

Hållbar Majbrasa och biokol Valborg! Letar du efter ett hållbart Valborgsfirande och majbrasa? Kanske planerar du att samla in överblivna kvistar, grenar och trä till en majbrasa?   Delta hemmavid på din tomt med dina vänner och familjen eller genom din lokala förening.

I år har Malin Axelsson på Ödevata Gårdshotell (Emmaboda) lämnat över stafettpinnen och värdskapet till Biokol Valborg till Ann-Sofie Berglund ( Hällefors) i gruppen Biokol Valborg.

Delta i ditt bostadsområde, din gård eller i din förening

Tanken är att sprida kunskap om biokol tillverkningen sprida sig till gårdar och bostadsområden. Eva Oscarsson testade i hösten 2022 med en biokol-träff i Mölndal. Hon hoppas på att kunna få ihop ett gäng Västkustboende och grannar till biokol Valborg 2024 någonstans i kommunen eller på Västkusten.

Är du entreprenör? Bli inspirerad och läs om firandet 2023 på Ödevata Gårdshotell

På vår gård Ödevata samlade vi in trädgårdsmaterial till vår brasa. Vi var ett stort gäng så vi fick ihop mycket ris. En härlig känsla att rishögarna, kom till någon nytta. Så tänker vi om allt vi gör. Återbruk är en livsstil.

Malin och Magnus på Ödevata, bjöd in till Biokol Valborg 2023. Det var tredje året i rad och är redan en tradition på gården. Varje år hittar vi på något nytt och 2023 hade vi ett spännande Valborg program för en långhelg eller ett heldagsdeltagande.

Vi uppmanade andra biokols-ambassadörer runt om i Sverige att de skulle tända sin Kon-Tiki hemmavid och delta online. Mike Li skötte streaming och uppkopplingen

Biokol Valborg 2023 på Ödevata

Läs om tidigare år och hur vi firade Valborg tillsammans !

Biokolets fantastiska användningsområden

Biokol är ett klimatpositivt jordförbättringsmedel. Det är ett fantastiskt hållbart tillägg i din trädgård. Det kan användas till all växtlighet och på alla olika typer av jordar. Du kan använda det på gräsmattan, i blomkrukorna, i balkonglådan, åkermarken eller i köksträdgården.

Som ”hållbarhetsambassadörer” vill vi påvisa biokolets fantastiska användningsområden. Under Biokol Valborg 2021 började deltagarna diskutera användningsområden, stora som små. Några idéer kom fram och mycket har hänt bara på ett år.

  • För det första insåg vi att fler behöver kunskap om användingsområden och på Ödevata har vi arrangerat biokolskurser och tagit emot studiebesök
  • För det andra efterlyste fler möjligheten att kunna köpa en Kon-Tiki. Magnus hade inte tid att tillverka men vi började låna ut våra Kon-Tikis till andra som ville testa och sprida kunskap. Idag säljer vi Kon-Tikis. Se nedan.
  • Dessutom, för att förstå biokolens alla goda egenskaper insåg vi att folk måste få testa. Det vill säga kunna ta de första stegen innan de börjar tillverka egen kol. Därför började vi sälja biokol i vår biokols-automat
  • Att träffas runt en biokols-brasa byggde gemenskap. Mer sånt tänkte Magnus som började tillverka biokol-grillar. Därför går det nu att laga mat och producera biokol samtidigt.
  • En annan nämnde möjligheten att arbeta med plantskolor och odlare, stora som små. Därför har jag kontaktat Gunnebo slott i Mölndal och hoppas på ett samarbete i framtiden. Vi använder vårt biokol i vår aquaponiska odlingar och det är en dröm att kunna använda den som filter och som en växtbädd. Det växer så det knakar.
  • Slutligen pratade vi möjligheten att engagera föreningslivet och skolor. Barnen kan samla in torrt ris och arrangera samkväm runt eld, grilla och samtidigt tillverkar biokol. Dessutom kan det bli ett välkommet tillskott till klubb, skol -eller lagkassan 

Några av våra deltagare och biokolsvänner 2022

  • Några av deltagarna har fått flera och flera stora uppdrag inom biokol. Det är vi glada för. Bra jobbat till Lotta Ek och Mattias Gustavsson på Ecotopic.
  • Kerstin Erlandsson på Börsryd Lantbruk är nu en lycklig ägare till en Kon-Tiki . De använder biokolen de tillverkar bland annat som strö till hönsen
  • Slutligen fler glada Kon-Tiki ägare finns nu runt om i Sverige. Hör deras historia i filmerna nedan.

Ingela: Bottnansmåla Gård
Anna-Karin & Ulf: Våneviks Gård
Bengt: Börsryd Lantbruk
Marga & Lise: Lisesgården