Inbjudan Biokol Valborg. Fira med oss !

Ödevata bjuder in – Biokol Valborg 

Hållbar Majbrasa och biokol Valborg! Letar du efter ett hållbart Valborgsfirande och majbrasa? Kanske planerar du att samla in överblivna kvistar, grenar och trä till en majbrasa?  

På vår gård Ödevata har vi redan börjat samla in trädgårdsmaterial till vår brasa. Men vi vet också att när man eldar på det sätt skadar vi vår miljö. Smutsiga rökgaser och koldioxiden släpps ut i atmosfären. 

Visst är det synd att de stora rishögarna, inte kommer till någon nytta. Så tänker vi om allt vi gör. Återbruk är en livsstil.

Det är därför vi, Malin och Magnus på Ödevata, bjuder in till Biokol Valborg 2023. Det är tredje året i rad och är redan en tradition på vår gård. Varje år hittar vi på något nytt och 2023 har vi ett spännande Valborg program för en långhelg eller ett heldagsdeltagande

Tänd din Kon-Tiki hemmavid och skicka oss bilder.

Läs om tidigare år och hur vi firade Valborg tillsammans !

Biokolets fantastiska användningsområden

Biokol är ett klimatpositivt jordförbättringsmedel. Det är ett fantastiskt hållbart tillägg i din trädgård. Det kan användas till all växtlighet och på alla olika typer av jordar. Du kan använda det på gräsmattan, i blomkrukorna, i balkonglådan, åkermarken eller i köksträdgården.

Som ”hållbarhetsambassadörer” vill vi påvisa biokolets fantastiska användningsområden. Under Biokol Valborg 2021 började deltagarna diskutera användningsområden, stora som små. Några idéer kom fram och mycket har hänt bara på ett år.

  • För det första insåg vi att fler behöver kunskap om användingsområden och på Ödevata har vi arrangerat biokolskurser och tagit emot studiebesök
  • För det andra efterlyste fler möjligheten att kunna köpa en Kon-Tiki. Magnus hade inte tid att tillverka men vi började låna ut våra Kon-Tikis till andra som ville testa och sprida kunskap. Idag säljer vi Kon-Tikis. Se nedan.
  • Dessutom, för att förstå biokolens alla goda egenskaper insåg vi att folk måste få testa. Det vill säga kunna ta de första stegen innan de börjar tillverka egen kol. Därför började vi sälja biokol i vår biokols-automat
  • Att träffas runt en biokols-brasa byggde gemenskap. Mer sånt tänkte Magnus som började tillverka biokol-grillar. Därför går det nu att laga mat och producera biokol samtidigt.
  • En annan nämnde möjligheten att arbeta med plantskolor och odlare, stora som små. Därför har jag kontaktat Gunnebo slott i Mölndal och hoppas på ett samarbete i framtiden. Vi använder vårt biokol i vår aquaponiska odlingar och det är en dröm att kunna använda den som filter och som en växtbädd. Det växer så det knakar.
  • Slutligen pratade vi möjligheten att engagera föreningslivet och skolor. Barnen kan samla in torrt ris och arrangera samkväm runt eld, grilla och samtidigt tillverkar biokol. Dessutom kan det bli ett välkommet tillskott till klubb, skol -eller lagkassan 

Några av våra deltagare och biokolsvänner 2022

  • Några av deltagarna har fått flera och flera stora uppdrag inom biokol. Det är vi glada för. Bra jobbat till Lotta Ek och Mattias Gustavsson på Ecotopic.
  • Kerstin Erlandsson på Börsryd Lantbruk är nu en lycklig ägare till en Kon-Tiki . De använder biokolen de tillverkar bland annat som strö till hönsen
  • Slutligen fler glada Kon-Tiki ägare finns nu runt om i Sverige. Hör deras historia i filmerna nedan.

Ingela: Bottnansmåla Gård
Anna-Karin & Ulf: Våneviks Gård
Bengt: Börsryd Lantbruk
Marga & Lise: Lisesgården