Odla bananer i Sverige | Lär dig om hållbar akvaponisk odling

Hållbar akvaponisk odling, intresset för odla bananer i Sverige, hållbart jordbruk och lokal livsmedelsförsörjning har ökat under de sista åren. Det finns en mängd lokala initiativ på landsbygden som går i bräschen för denna utveckling och visar oss vägen. 

Ödevata Gårdshotell och hållbara odlingstekniker

Ödevata Gårdshotell är ett odlings-paradis i hjärtat av Småland.  Hållbarhet är vägledande för allt som görs på Ödevata Gårdshotell. Ägarnas vision och mål är att bli en klimatneutral resort samt att gäster och besökare lär sig mer om hållbarhet inom turism, självhushållning och biokolproduktion, samt hur man odla bananer och andra grönsaker eller frukter i Sverige med akvaponisk odling.

Återbruk

Ödevata har en historia av förändring och återbruk av resurser. Det var ett stort lantbruk från slutet av 1800-talet. På 1920 -talet tog staten över ägorna och fram till 1997 har anläggningen bland annat varit en flyktingförläggning samt bedrivit olika former av kriminalvård. Magnus och Malin köpte anläggningen 2005 och har sedan dess arbetat för att bygga upp området och renovera byggnader. Återbruk är en ledstjärna. De gamla statliga barackerna är idag förvandlade till ett vacker hem för ägarna, ett orangeri med Akvaponi och lägenhetslängor till turister som vill ha ett eget boende på sin semester. Följ deras resa

Akvaponi

I gårdens vackra orangeri driver Malin och Magnus sin akvaponisk odling. Det är ett hållbart matproduktionsystem som kombinerar fisk-och växtodling. Akvaponi är effektivt för att odla frukter och grönsaker och att samtidigt ha fiskproduktion.  I de olika odlingsbäddarna odlar Malin en rad olika frukter och grönsaker:

“Vi odlar bananer, gurkor, kaffebönor, passionsfrukt, papaya, sallad, tomater och systemet är i gång året runt.” säger Malin. “Vi är övertygade om att detta är ett hållbart sätt att producera mat och driva en turistanläggning på landsbygd.”

Du kan besöka det orangeriet  året runt. Det är 18 grader inomhus även när det snöar ute!

Ödevata Gårdshotell – ett framtida nav för utveckling och utbildning

akvaponisk odling odla bananer i Sverige

Under en typisk rundvisning visar Malin och Magnus stolt upp, förutom orangeriet, även värmeanläggning som Magnus har byggt om och utvecklat. De använder träflis i anläggningen som producerar biokol effektivt samtidigt som de använder energin för att värma upp hotellet och växthuset.

landsbygden småland växthus hållbar utveckling

“Uppvärmningen av växthuset är gratis, samtidigt som vi får intäkter från den biokol som vi säljer. Dessutom använder vi biokolet som en jordförstärkare.” förklarar Magnus. “Detta gör att vi inte bara kan fokusera på bara miljömässigt utan också ekonomisk hållbarhet.”

Skördefest och mat i trevligt sällskap

Hållbar odling Akvaponi tilapia fisk slutsystem

I början av mars 2020, innan Corona bröt ut, bjöd Malin och Magnus in vänner, partners och akvaponi-entusiaster till fest i det 165 kvadratmeter stora växthuset. Tillsammans firade vi den första skörden av de fullvuxen tilapia-fiskarna och fick njuta av odlingarna i växthuset Det var fantastiskt att se hur bananerna och andra frukter mitt vintern på den småländska landsbygden.

Vi tillbringade en helg med att lära sig mer om Ödevatas alla projekt. På kvällen fick vi smaka på rökt och grillad Tilapia-fisk vid ett vackert uppdukat bord inne i orangeriet. Odlingsintresserade fick lära sig mer om hur man startar och utvecklar ett akvaponi-växthus och akvaponisk odling.

Biokol

På Ödevata utvecklar och testar de olika sätt att producera biokol. Utöver värmeanläggningar har Magnus utvecklat en prototyp-grill för matlagning, som samtidigt producerar biokol. Utanför gården står det även flera ”Kontikis” som kolar grenar och kvistar för att producera mer biokol.

”En Kontiki är perfekt för att använda i sin egen trädgård” säger Magnus.

Ödevata visar vägen

Akvaponi växthus sverige småland odla frukter grönsaker

Malin och Magnus vill att Ödevata Gårdshotell blir ett informellt utvecklingskluster för alla som brinner för odling, trädgård och hållbarhet.

Malin betonar att de är glada att få fler studieresor.  De vill visa sina idéer och hållbarhetsarbete för hela världen.

Ödevata Gårdshotell, ett besöksmål för hållbar odling Akvaponi

Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp spa bad bastuflottar sjö

Ödevatas huvudattraktion är definitivt deras odlingar, framförallt orangeriet med akvaponi. Nyfikna gäster kan boka en guidad studietur eller bara njuta av orangeriet och, på sommaren, omgivningens odlingar.

Gården ligger vackert mellan två sjöar omgivna av rödfärgade hus. Idag är det en semesterort på landet med hotell, stugor och husbilsplatser. Gästerna kan avnjuta en frukost med färska tomater och andra grönsaker från akvaponi-växthuset.

Ödevata är perfekt för barn som vill se och uppleva gårdslivet, att samla ägg från hönshuset eller mata grisarna med matresterna från köket. På Ödevata finns spännande och lugna aktiviteter för hela familjen, inklusive fiske, paddling, vedeldad bastu och skogsvandring. Det finns också möjlighet att fira en typisk svensk midsommar med rökt Tilapia-fisk

Om du vill prova en rökt Tilapia kan du beställa på Go Nature Market.

Go Nature Market

Sjönära gårdscamping ställplats camping husbil semester

“Vi vill visa upp den fantastiska svenska landsbygden.” säger Malin. “Vi arbetar nära andra företag som är intresserade av att utveckla en hållbar svensk landsbygdsturism.”

“I vårt nätverk, Go Nature Trip, har vi en total, ackumulerad erfarenhet av minst 40 år i verksamheten.” Malin fortsatte. ”Vårt mål är att nå nya marknader och testa nya idéer. På Go Nature Market lägger vi upp våra erbjudanden tillsammans med andra företag på landsbygden.”

“Vi har också en gårdscamping på gården och vi arbetar med Daylight Husbilscenter och Skanditrip Premium Motorhome Rental för att utveckla hållbara husbilsplatser vid sjön. Vi tror att det finns en stor grupp, särskilt internationella besökare, som är intresserade av att besöka oss i en husbil. De vill inte bara parkera sjönära över natten utan också uppleva svenska traditioner, förstå hur vi tänker runt hållbarhet samt att kunna njuta av utomhusaktiviteter.” säger Malin.

hållbar livsstil turism resort landsbygden stugor b&b hotell bed breakfast

Gillar det du läser? Kontakta Mike Li för mer information

Läs mer

Kulturarv i Europa

Kulturarv i Europa, traditioner och innovation  Att förstå kulturarv i Europa har blivit en del av förstå mig bättre. Kanske…

Läs Mer