Det bästa att göra på sin födelsedag, fira din dag på landet!

Dags för födelsedagsfest svenska landsbygden? Försöker hitta det bästa att göra på sin födelsedag? Kanske närmar du dig en av de där födelsedagarna som du kanske har fruktat lite. De där som förklara att nu är man inne i ett nytt skede i livet. Eller inte?

Fira livet med vänner och familj

Jag fyller 60 år. Det är faktiskt lite ofattbart. Det känns som det var igår jag åkte till Ungern för att överraska min pappa på hans födelsedag och det var 1995. Året efter åkte vi till Spanien för att knacka på dörren till deras hus i södra Alicante. Det var mammas tur att bli överraskad.

Jag har själv funderat på att åka någonstans. Som tur var, blev jag övertalad av två vänner, Iwona och Malin, att istället bjuda till fest. De lovade att hjälpa till. Dessutom driver Malin Ödevata Gårdshotell och med tanke på att det är ett av mina favoritställen på jorden så var det svårt att tacka nej. I ärlighetens namn så har jag nog gått och tänkt på det själv. Det är dags att dansa, träffa vänner från olika tidsperioder och leka i den vackra svenska försommarbygden.

Livets skeenden i vänners lag

Efter nästan 18 är i olika länder så har jag skapat nära relationer med människor som jag träffar alldeles för sällan. Jag har tappat kontakten med studievänner som under en viktig tid i mitt liv delade med sig av busiga idéer och sin lust att lära och upptäcka.

Jag gick igenom ett fotoalbum och hittade bilder från resor som jag inte längre mindes och fester som jag redan då arrangerade lite mot strömmen. Tillsammans med min klasskompis Lena arrangerade vi en studentfest hemma hos henne med temat “strömming”, som jag ordnade med en klasskompis i slutet av läsåret. Redan då hade jag tankar på att gå emot strömmen. Det är helt klart att en röd tråd i mitt liv är att jag inte vill fira traditioner som alla andra. Det var många år sedan och på den tiden fanns det gott om fisk i Östersjön och min stackars syster 11 år fiskade och min far rensade strömming.

Jag har tappat kontakten med studievänner som under en viktig tid i mitt liv delade med sig av busiga idéer och sin lust att lära och upptäcka. De är en del av mig och min lista blev lång på personer som jag vill bjuda in. Vi får se vilka som fixar att dyka upp på relativ kort varsel. Hittills har jag fått ihop ca. 30 gäster från olika epoker och olika delar av världen.

Fira högtider ordentligt och med passion  

I min närmaste familj firar vi födelsedagar men bara för sönerna och svärmor som uppskattar att bli firade. Bröllpsdagar har jag nog aldrig riktigt förstått. Midsommar jobbar jag mest och julen brukar vi fira med svärmor (igen viktigare för henne än för oss).

Men ibland beslutar vi oss föra att fira, tex vårt bröllop som vi firade i 3 dagar i Spanien samt våra söners dop. Att bevara men samtidigt ändra på traditioner har blivit lite av min grej som har följt mig under hela mitt liv.

Festa, umgås och släpp loss på den svenska landsbygden

Ödevata Gårdshotell är som sagt ett av mina favoritställen. Trädgårdarna, naturen, den vänliga och genuina atmosfären. Jag går dit så ofta jag kan. Jag har följt Magnus och Malins historia från en liten turistanläggning till en fantastisk utomhus- och ekogård. En resort som visar oss vägen till ett mer hållbart sätt att leva, fira semester och träffas till fest.

Ägarna Malin & Magnus är en del av mitt nätverk GoNatureTrip. Dessutom och ånnu viktigare är att de kära vänner. Ödevata är den semesterort jag väljer att fira min födelsedag på. Vänner och familj reser dit från olika orter i Sverige samt från olika Europeiska länder.

Det som lockar oss alla är att Ödevata är verkligen en fantastisk ute och lekplats för alla åldrar. Jag älskar idén att kombinera fest med friluftsliv och vacker natur. Mina gäster kommer kunna njuta av

  • Basturamp mitt I sjön
  • Vandra i skogen och plocka blommor till festbordet
  • Paddla kanot eller kajak i sjön Ödevaten
  • Simma runt i Ödevaten
  • Låna en båt och fiska. Grilla sedan fisken på en Kon-tiki grill
  • Hjälp Malin och volontärerna I odlingarna . Ödevatas köksträdgård är vacker och det finns fullt med grönsaker
  • Läs en bok I det vackra orangeriet

Pizza – och disco

Jag ser nästan mest fram emot att få dansa hela natten. Första kvällen blir det disco -och pizzakväll. Det finns flera vedugnar i de olika utomhusköken på Ödevata. Det blir sallader också och om jag har tur kan jag köpa grönsakerna lokalt, från Ödevatas odlingar.

Det finns ett restaurangkök på Ödevata men ingen restaurang. På gårdshotellet finns det också två kök. Utöver detta passar frukostrummet stora salonger utmärkt till middagssittningar och dans.

Till festens drinkar kommer jag definitivt att lista ut drycker baserade på lokala frukter och extrakt, hitta ett äkta “Småland on the Rocks”. Det finns ett fantastiskt lokalt företag Sjöborgen som tillhandahåller drinkmix och sirap. Dessa är baserade på smaker från skogarna i närheten av sin gård och sin egen köksträdgård.

Gårdshotellet och lägenheterna på Ödevata

På gårdshotellet finns 3 dubbelrum med badrum, 1 dubbelrum med extrasäng. Ett dubbelrum med delat badrum. Dessutom finns det 3 familjerum (4 sängar totalt). Utöver så finns det 2 enkelrum. Slutligen finns det även 2 kök med kylskåp och kokmöjligheter. Detta är perfekt om du behöver ett mål mitt i natten.

Utöver hotellet så finns “Axelssons Gröna länga“, tre ekolägenheter med 4 bäddar (2 sovrum), vardagsrum och pentrykök.

Frukost ingår för de som bokar rum på gårdshotellet. Frukosten är en riktig fröjd med ägg från hönshuset och grönsaker från orangeriet eller köksträdgården.

Vi hyr ut husbilar och jag planerar att ställa ut några på Ödevatas parkering. Ett sätt att “showcase” hur fint man kan stå I Sverige som idag har många natursköna ställplatser.

På Ödevata kan allt hända. Bara njut och var glad! Låt oss släppa loss på den svenska landsbygden.

Birthday celebration Swedish Countryside

Share Tweet Pin