Biokol Valborg majbrasa genom tiderna

Vi firar för 3e året i rad biokol Valborg med majbrasa i Kon-Tiki! 2023 har vi ett ambitiöst program för vårt innovativa Valborg-firande.

Vi vill förnya traditionen att fira Valborg och samtidigt innovera. Hur kan vi göra majbrasa mer hållbart? Hur kan vi ge nytt liv i en tradition som kanske inte längre har samma attraktionskraft. Jo genom att tända i en Kon-Tiki, producera biokol samtidigt och skapa en dag av lärande och utbyte.

När vi lär oss om biokol ser vi plötslig allt ris som en resurs för hållbarhet. Och att ha en mindre brasa på din bakgård med familj och vänner är roligare, ger större möjlighet till dialog och mer livskraftigt. Valborg kändes som ett perfekt ställe att börja vår gemensamma resa:

Fira Valborg på Ödevata Gårdshotell, en eco gård mitt i Glasriket. Ni bor på ett vackra gårdshotell eller i Axelssons gröna länga.

Vi vill alla vara del av något större än oss själva. Häng på 2023, helgen 28-30 april. Om ni stannar hela helgen så får ni gärna hjälpa till. Vi börjar redan på lördagen att samla in ris till Valborgselden . Magnus Axelsson visar vägen. Ni kan ställa era frågor till honom om deras arbete runt biokol.  Vi har även samlat de vanliga frågorna på Ödevatas youtube kanal .

Det är en ynnest att få tillhöra GoNatureTrip / GoNatureMarket, ett nätverk där vi har nära till skratt men jobbar hårt, för vi vet alla att det inte är något skämt att rädda världen.

Go Nature Trip firade Biokol Valborg 2022

Drömgänget träffades på Ödevata Gårdshotel för att fira “Biokol Valborg” för andra året i rad. Vi blev många då Malin på Ödevata Gårdshotell bjöd in sitt biokolskluster samt gårdar och verksamheter som köpt en Kon-Tiki.

Nyckelspelare under Biokol Valborg 2022

Nyckelspelare under dagen var Mike Li från Digital Handyman som skötte streaming och hela online evenemanget. En stor Kudos till Mike för sin enorma stresstålighet och vänlighet. Han arbetar med ett gäng som de flesta av oss föddes efter ”streaming-erans intåg”.

Vi skrattade gott åt alla tekniska missöden och vår klantighet framför kameran. 2023 kommer vi göra det hela lite annorlunda

Med på plats var givetvis Malin och Magnus som driver Ödevata och Michelle Söderman som läser till akvaponi– ingenjör och har lagt sin LIA plats på Ödevata. Eva Oscarsson från Skanditrip Premium Motorhome Rental reste in från Göteborg. Hon är den som oftast slänger på flera kvistar på vår GoNatureTrip eld med mottot ” ett varv till – Heja Heja”.

Online hade vi ett gäng gårdar som alla tillverkar Biokol på olika sätt. Se nedan och klippet från online evenemanget.

Men varför Biokol Valborg 

För tre år sedan, under sportlovsveckan, träffades GoNatureTrip-gänget på Ödevata. Vi tillbringade några härliga dagar i vännerslag, skratt, mat och friluftsliv. Dessutom satte vi oss ner för att prata hållbarhet och mer specifikt hur kan vi göra svensk turism, traditioner och levnadsätt lite mer hållbar. 

Det hållbara är ofta lite dyrare att producera och turisten är inte alltid beredd att betala lite extra för att få bo i ett hus som värms upp av biokol. Men vi ger oss inte och tillsammans vänder vi på stenar för att hitta nya vägar fram. Att förändra kräver att vi hjälper varandra, aktivt tänker framåt, inspirera andra och att hela tiden hitta sätt att förbättra och uppvinna.  Sedan dess har vi arrangerat två biokol Valborg och en “Biokol i din bakgård” i Mölndal.

Den fantastisk Kon-Tikin

Vi ser möjligheter med de fantastiska Kon-Tikis och biokolsgrillar som Magnus på Ödevata har designat och tillverkar, baserat på ritningar från Hans-Peter Schmidt, The Ithaka Institute. Svenskar och turister över lag gillar att grilla och de flesta människor gillar att samlas runt en eld. 

”Hållbarhet innebär att möta våra egna behov utan att äventyra framtida generationers förmåga att tillgodose sina behov. Förutom naturresurser och ekonomiska resurser behöver vi också sociala resurser för att skapa ett hållbart välbefinnande. Ja, vi kan rädda världen utan att kompromissa med vårt goda sinne för humor” – Michelle Söderman

Ett nätverk som jobbar tillsammans för att skapa lärande

Några röster från Biokol Valborg 2022:

Malin på Ödevata – “Vi firade Biokol Valborg igår och vi hade samtidigt besök av 15 internationella studenter som läser hållbarhet som blev en del av vår workshop. Tusen tusen tack Iwona Slojka, Cross Baltica, som bokade in dem till oss. Nu tar de med sig biokol i sitt arbete och gör bättre.”

Malin fortsätter – ”Det var så kul att lyssna in och umgås med bästa drömgänget och med studenterna. Jag tar med mig deras ord och de fantastiska resultat som dagen har skapat.”

“I will take this idea back home, do something similar and show that sustainability can be fun ” – ord från en entusiastisk student.

En annan student från Schweiz berättade att hennes föräldrar har en aquaponic anläggning hemma och nu vet hon exakt hur hon ska lösa deras renings problem. 

Föreläsning runt elden

Michelle Söderman är inbjuden till Blekinge högskola för att fortsätta föreläsa om biokolens fantastiska egenskaper.  Under det att studenterna slängde på ris på eldarna ställde de många frågor till Michelle. Hon som skriver:

”Evenemanget igår kallat ”Biokol Valborg” är ett konkret exempel på hur lärande och undervisning kan bli roligare genom att skapa ett oförglömligt positivt minne.

Hela evenemanget blev en stor succé på grund av elevernas iver att lyssna och inspireras. Dessutom var det ett utmärkt sätt att dela med sig av svar och diskutera möjliga lösningar för att rädda världen genom biokol . Det hade varit tråkigt om diskussionen till exempel bara omfattade parametrarna och vetenskapliga termer som styr biokoltekniken. Slutligen, eleverna hade roligt när de gjorde pannkakor, minglade med de andra gästerna och lyssnade på roliga och praktiska förklaringar av biokol och dess egenskaper.

Evenemangets stora final var hela gruppens sångpresentation om att rädda världen genom Ödevatas vägar till tonerna “Old Mcdonald had a farm”. Vi skrattade, sjöng sånger, träffade nya vänner och hade det väldigt trevligt att skoja för vi vet alla att det inte är något skämt att rädda världen.”

Ödevata sången – “Old Mcdonald had a farm” – text av Eva Oscarsson

Ödevata had a dream, heja heja på
In that dream they saved the world, heja heja på 
With a Kon-Tiki here and a Kon-Tiki there,
Here a spark, there a flame, everywhere Malin´s voice.
Ödevata had a dream, heja heja på

Ödevata had a vision, heja heja så 
And in that vision they changed their ways, heja heja så
With Aquaponic here and a Kont-Tiki there,
Here a plant, there biochar, everywhere Magnus welds

Ödevata had many guests, heja heja få
And with the guest they changed the world, heja heja få
With an insight here and inspiration here,
Here a dream, there a team, everywhere a dream-team
Ödevata had many friends, heja heja så 


Ja biokol Valborg gör skillnad. Vad blev det för ringar på vattnet hos er andra alla 9 gårdar som var med och så underbart generöst delade med sig av sina Biokol Valborg brasor igår till alla som tittade? Skriv och berätta!

Malin och Magnus tackar alla och letar efter ambassadörer som vill föra vidare biokolvalborg-facklan. Emellertid hoppas hon på fler deltagare kommande år.

“Vi behöver bli till fler som vill bidra till Biokol Valborg 2023”, säger Malin

Hjälp oss med nya idéer och sätt att utveckla Biokol Valborg!

Gårdar som deltog:
Anna-Karin Swärd och Ulf Hultqvist, Våneviks Gård
Margareta Jonsson och Liselotte Johansson, Lisesgården
Ingela Johansson, Bottnansmåla Gård
Erik Malm och Mathilda Muul, Jordfabrik Koster
Chatrine och Johan Schander Ljungquist, Explore Småland
Christin och Bertil Börjesson, Fagereke
Carina och Leif Larsén, Spetsamåla Gård
Familjen Michael Ohlsson, Vimmerby.