Biokol Valborg: Hållbarhet i handling, inte bara i ord

Förnya det traditionella firandet till ett hållbart Valborgfirande och majbrasa

Letar du efter ett hållbart Valborgsfirande och majbrasa? Traditionellt har vi använt överblivna kvistar, grenar och trä till majbrasan för att minska avfallet. Men när man eldar på det sätt skadar vi vår miljö. Smutsiga rökgaser och koldioxiden släpps ut i atmosfären och materialet, som många gånger är mycket stora rishögar, kommer inte till någon nytta.

Dessutom blåser det ofta så man inte får tända brasan eller är det för torrt i marken. Så Valborgsfirande blir många gånger inställda, eller får göras utan brasa.

På GoNatureMarket har vi sedan 2021 arbetat med att göra majbrasan mer hållbart. Vi har samlats på Ödevata Gårdshotell i Emmaboda för samla in kvistar och tända i en Kon-Tiki. En underbar stund då vi har samlats för att umgås, firar och producera biokol samtidigt.

När vi lär oss om biokol ser vi plötslig allt ris som en resurs för hållbarhet. Dessutom, att ha en mindre brasa på din bakgård med familj och vänner är roligare och mer livskraftigt.

Vi frågar oss dagligen hur vi bäst kan bidra till ett mer klimatsmart sätt att leva, konsumera, umgås, driva föreningar och vårt företag. Men vi vet alla att allt börjar smått. Malin och Maguns på Ödevata har tagit de första stegen mot att bli klimatpositiva och vi vill stödja dem i deras ansträngningar.


Biokol Valborg: En klimatsmart och hållbart Valborgsfirande och majbrasa

Valborg har länge varit en tradition där vi samlas runt en brasa och firar vårens ankomst. Traditionellt har fokus legat på stora brasor och samlingar. Från och med nu vill vi främja mindre Kon-Tiki-brasor som vi kan arrangera i vår trädgård, tillsammans med grannar, för att producera biokol.

  • Vi vill minska brasans utsläpp, lära ut om biokol och samtidigt bjuda in till härlig gemenskap runt en elden utomhus.
  • Istället för att låta rishögen brinna upp till aska, låt oss göra biokol och använda den i vår trädgård. 
  • I stället för en stor fysisk samling, vill vi koppla ihop mindre grupper.

Biokol för din trädgård

Biokol är ett klimatpositivt jordförbättringsmedel. Det är ett fantastiskt givande och hållbart tillägg i din trädgård. Det kan användas till all växtlighet i din trädgård, och på alla olika typer av jordar. Du kan använda det på gräsmattan, i blomkrukorna, i balkonglådan, åkermarken eller i köksträdgården.

En anledning är att plantering och trädgårdsskötsel ger oss en mer psykisk hållbar vardag. Men är detta intresse livskraftig för miljön i längden som det ser ut idag? Du får inte bara ett jordförbättringsmedel du kan göra själv och gratis i din egen trädgård, utan du hjälper också till att minska koldioxidutsläppet. Med biokol så har du gjort en kolsänka och fått en jordförbättrare i ett som aldrig bryts ner utan finns där sedan för evigt och jorden blir bara bättre och bättre med åren.


Ett nätverk som jobbar tillsammans

Idén om Biokol Valborg kom under en Go Nature Market nätverksträff i Ödevata. Hållbarhetssamtalen har lett till många nya idéer och en av dem är att sprida Biokol Valborg internationellt. Genom CrossBaltica planerar vi sprida våra idéer till Baltikum, Ukraina ( vi väntar in och hoppas på fred) och Polen.  

Eva Oscarsson från Skanditrip Premium Motorhome Rental, har tagit på sig att kontakta lokala föreningar och institutioner i sin hemkommun Mölndal. Eller som Eva uttrycker det, ”Jag vill så gärna själv gå till en Biokol Valborg i min närhet. Eva arrangerade en biokol-träff i sin trädgård. Bli perfekt för min sons fotbollsklubb som säljer julgranar i Mölndal.

Eva hoppas att laget inte bara satsar på att tjäna pengar på att hämtar upp julgranarna i januari utan att de också lär sig producerar biokol . Då bli dubbelt klirr i klubbkassan!

Eva säger ” det bli ett sätt för närområdets unga människor att intressera sig för hållbarhet.”

Mike från Digitalhandyman, skötte den digital delan av evenemanget. Varje år hittar han på sätt att göra livestreaming bättre och roligare. Inte lätt då vi som deltar är från generationen som kan det där med livestreaming.

Vi är superintresserade av att jobba med fler organisationer som arbetar med kulturarv, miljö och hållbarhet runt om i Sverige. Under åren har vi vänt oss till hembygdsföreningar och lokala miljö -och odlingsutvecklare.

Biokol Valborg 2024

Ödevata Gårdshotell överlämnar huvudvärdskapet till Ann-Sofi Berglund i Sävsjön, Örebro. Vi vet idag att även andra kommer fira på sina gårdar och bakgårdar. Häng med vetja!


Biokol Valborg 2021 och vidare

2021 var första gången vi livestreamade Biokol Valborg från Ödevata med andra biokol-entusiaster. Eftersom det var första gången har vi mycket att lära. Men vad vi vet med säkerhet är att vi vill att fler ska veta om biokol. Biokol Valborg är för alla och inte bara entusiaster.

Biokol Valborg på plats och digitalt visade sig vara en bra kombination. Vi kunde fira, lära känna varandra och samtidig dela kunskap på plats och digital. Det blev en fin stund tillsammans. Prata och lyfta biokolens fantastiska egenskaper. Vi var inte så många men vi fick blodad tank och vill köra ett varv till.

Vi vill också visa andra att hållbarhet inte bara är tomma ord. Snarare är vad vi gör som är viktigast. För att Biokol Valborg ska bli ännu mer framgångsrik måste vi nå ut till fler och visa att man kan göra många saker med biokol. Det finns många möjligheter runt biokol.

Mer om biokol för den som vill lära sig mer