Biokol Valborg: Hållbarhet i handling, inte bara i ord

Förnya det traditionella firandet till ett hållbart Valborgfirande och majbrasa

Letar du efter ett hållbart Valborgsfirande och majbrasa? Traditionellt har vi använt överblivna kvistar, grenar och trä till majbrasan för att minska avfallet. Men när man eldar på det sätt skadar vi vår miljö. Smutsiga rökgaser och koldioxiden släpps ut i atmosfären och materialet, som många gånger är mycket stora rishögar, kommer inte till någon nytta.

Dessutom blåser det ofta så man inte får tända brasan eller är det för torrt i marken. Så Valborgsfirande blir många gånger inställda, eller får göras utan brasa. Pandemin har också gjort att vi har ändrat våra beteenden och vi dras inte lika mycket till stora samlingar.

Malin och Magnus på Ödevata har kommit på ett sätt att göra majbrasa mer hållbart, det är att tända i en Kon-Tiki och producera biokol samtidigt. När vi lär oss om biokol ser vi plötslig allt ris som en resurs för hållbarhet. Och att ha en mindre brasa på din bakgård med familj och vänner är roligare och mer livskraftigt.

Vi frågar oss dagligen hur vi bäst kan bidra till ett mer klimatsmart sätt att leva, konsumera, umgås, driva föreningar och vårt företag. Men vi vet alla att allt börjar smått. Malin och Maguns på Ödevata har tagit de första stegen mot att bli klimatpositiva och vi vill stödja dem i deras ansträngningar.


Biokol Valborg: En klimatsmart och hållbart Valborgsfirande och majbrasa

Valborg har länge varit en tradition där vi samlas runt en brasa och firar vårens ankomst. Traditionellt har fokus legat på stora brasor och samlingar. Från och med nu vill vi främja mindre Kon-Tiki-brasor på vår trädgård för att producera biokol.

  • Vi vill minska brasans utsläpp, lära ut om biokol och samtidigt bjuda in till härlig gemenskap runt en elden utomhus.
  • Istället för att låta rishögen brinna upp till aska, låt oss göra biokol och använda den i vår trädgård. 
  • I stället för en stor fysisk samling, vill vi koppla ihop mindre grupper.

Förra året livestreamade vi när Malin och Magnus tända deras Kon-Tiki på Valborg. Tillsammans med andra biokol entusiaster, som också hade tänt sin Kon-Tiki hemmavid och svarade på tittarnas frågor. Våra tittare fick veta mer om biokol, Kon-Tikis och hållbar utveckling och firade en hållbar Valborg med oss. Vill du lära dig mer om Biokol Valborg 2022, besök Ödevatas hemsida för mer information.

Biokol för din trädgård

Biokol är ett klimatpositivt jordförbättringsmedel. Det är ett fantastiskt givande och hållbart tillägg i din trädgård. Det kan användas till all växtlighet i din trädgård, och på alla olika typer av jordar. Du kan använda det på gräsmattan, i blomkrukorna, i balkonglådan, åkermarken eller i köksträdgården.

En anledning är att plantering och trädgårdsskötsel ger oss en mer psykisk hållbar vardag. Men är detta intresse livskraftig för miljön i längden som det ser ut idag? Du får inte bara ett jordförbättringsmedel du kan göra själv och gratis i din egen trädgård, utan du hjälper också till att minska koldioxidutsläppet. Med biokol så har du gjort en kolsänka och fått en jordförbättrare i ett som aldrig bryts ner utan finns där sedan för evigt och jorden blir bara bättre och bättre med åren.


Ett nätverk som jobbar tillsammans

Idén om Biokol Valborg kom från när vårt nätverk GoNatureMarket träffades i Ödevata. Hållbarhetssamtalen har lett till många nya idéer och en av dem är att sprida Biokol Valborg internationellt. Så i år, 2022, samarbetar vi även med CrossBaltica som genom sina nätverk i Baltikum, Ukraina och Polen har kontaktat organisationer inom sektorn trädgård -och parkskötsel. De är väldigt intresserade av att vara med digitalt och lära sig mer. 

Eva Oscarsson från Skanditrip Premium Motorhome Rental, har tagit på sig att kontakta lokala föreningar och institutioner i sin hemkommun Mölndal. Eller som Eva uttrycker det, ”Jag vill så gärna själv gå till en Biokol Valborg i min närhet. Bli perfekt för min sons fotbollsklubb som säljer julgranar i Mölndal. Nästa år hämtar de julgranarna och producerar biokol bli dubbelt klirr i klubbkassan! Det är också ett sätt att få unga människor att intressera sig för hållbarhet.”

Mike från Digitalhandyman, skötte den digital delan av evenemanget. För i år har han redan kommit på nya sätt att göra livestreamen bättre och roligare.

Vi är superintresserade av att jobba med fler organisationer som arbetar med kulturarv, miljö och hållbarhet runt om i Sverige. Under de sista veckorna har vi har givande samtal med hembygdsföreningar och lokala miljö -och odlingsutvecklare.


Biokol Valborg 2021 och vidare

2021 var första gången vi livestreamade Biokol Valborg från Ödevata med andra biokol-entusiaster. Eftersom det var första gången har vi mycket att lära. Men vad vi vet med säkerhet är att vi vill att fler ska veta om biokol. Biokol Valborg är för alla och inte bara entusiaster.

Biokol Valborg på plats och digitalt visade sig vara en bra kombination. Vi kunde fira, lära känna varandra och samtidig dela kunskap på plats och digital. Det blev en fin stund tillsammans. Prata och lyfta biokolens fantastiska egenskaper. Vi var inte så många men vi fick blodad tank och vill köra ett varv till.

Vi vill också visa andra att hållbarhet inte bara är tomma ord. Snarare är vad vi gör som är viktigast. För att Biokol Valborg ska bli ännu mer framgångsrik måste vi nå ut till fler och visa att man kan göra många saker med biokol. Det finns många möjligheter runt biokol. Till exempel, som Eva nämnde, kan klubbar och föreningar samla in torrt ris och sådant till brasan istället för att gå dörr till dörr och sälja saker.

Mer om biokol för den som vill lära sig mer