Boule, motionera och umgås utomhus

Utomhus, ett sätt att leva i Sverige. 

Motionera och umgås utomhus, vi svenskar har speciell relation utomhusaktiviteter. Många av våra barndomsminnen är kopplade till friluftsliv och outdoors.

 När jag var barn tillbringade vi den mesta tiden utomhus, åka skidor eller pulka i backen bakom radhusen eller bara leka i skogen. Vi var ivriga akrobater som hängde knäveck eller klättrade upp till en gren lite för högt upp för vårt bästaSkolgården lockade oss  till äventyr. Bakom skolan låg Kvarnberget med dess sluttningen, klippavsatser och skogsstigar. Sluttningen ned mot skolan blev en isbana på vintern där vi med stor förtjusning åkte nedför på fötter eller blöta bakar. På sommaren utmanade vi varandra att våga hoppa ned från en klippavsats.Bara för att se var vi landade. Skoland grusfotbollsplan användes till  bollsporter på sommaren och skridskoåkning på vintern. Så det är kanske inte förvånande att min generation och de lite äldre söker oss utomhus på fritiden, tillsammans med vänner och familj. 


Boule en aktivitet för alla åldrar

Vi svenskar  har också en förmåga att snappa upp trender från andra länder. En sådan växande trend i Europa och Sverige är Boule sporterna. Boule är en allt populärare utomhusaktivitet för alla åldrar. 

Svenskar födda på 50-, 60- och 70-talen är vana vid att utomhusaktiviteter är säsongsberoende. Vi ägnade oss åt vintersporter eller vinteraktiviteter på vintern och på vår och sommar bytte vi till andra fritidsintressen

När det sydsvenska vädret blir mildare växer boule-sporten i popularitet bland älskare av utomhus- och lagsport. Boulespel-säsongen förlängs med flera veckor och fler och fler boulebanor  byggs i parker, friluftsområden men också på landsbygden. 

Boule passar oss svenskar. Trots ålder gillar fortfarande att anta en  utmaning och att  tävla. Vi  är från  barndom vana att lärare delade in oss i lag, ibland med vänner men ofta med klasskamrater som vi anars inte umgick med.. Att ta en utmaning att arbete som ett lag är spännande, frustrerande och glädjerikt

Boule i Småland – en Go Nature Market resa

Hemma på Hult är en vacker och historisk gård med ekostugor, en butik med mathantverk och annat hantverk. De har också ett kafé och ett  ”fin middag på en gård-koncept”.  Prova deras hemgjorda korvar eller deras “tre-rätters för mindre sällskap. Hemma på Hult ligger vackert mellan Gränna och Tranås i Östra Vätternbranterna. I närheten finns det skyddade naturområden som naturreservat, en gammelskog och sjöar.  Gården har en lång historia, det har bott människor här sedan tidigt 1500 och några av byggnaderna är från den perioden. Det är därför gården är listad och skyddad.  Chatrine och Johan, ägarna, har anlagt en boulebana som även kan användas som ställplats.  Boka och njut av boule på gården

Glasriket i Småland 

I Glasriket finns det också boulebanor , bland annat i Glasbyn Målerås.  Om du letar efter en plats att parkera din husbil över natten eller övernatta har du flera alternativ i Glasriket .