Förstå vem jag är som person: Den svenska landsbygden, rötter, friskluft och outdoor

Det finns i Sverige än längtan till vår hembygd som går lite djupare än vad många av oss tror.  Vi har börjat söka och förstå våra rötter och många väljer att åka tillbaka till samma bygd för att fira familjesemestrar, helgresor, lov eller en släktträff i ”hembygden”.  Kanske kan en resa till mitt “hembygden” hjälpa mig att förstå vem jag är som person?

Lyckligt lottade är de som hade förmånen att fira skollov i en Bullerby-miljö, på ett torp eller stuga någonstans i Sverige. Emellertid, kunde vi inte så mycket om bygden utan minns mest med glädje vintriga sportlovs-dagarna som avslutades med varmchoklad och farmors kanelbullar. Efter en solig dag med bitande kyla värmde det skönt i det varma köket med vedspis.

Vi glömmer aldrig sommartorpet där vi firande långa sommarlov. Först tittar vi på bilder på morfar som går och påtar i köksträdgården och därpå minns vi hur Mormor vinkar glatt. Hon är på väg upp från jordkällaren med famnen full av färska grönsaker. Idyllen fanns där bara. Men vi frågade aldrig oss själva vem som egentligen hade anlagt trädgården en gång i tiden.

Själv har jag minnesbilder som gör att var än jag är i världen har bott, så har jag helat tiden längtat de stora skogarna eller ekan som guppar på den glittrande sjön, vid bryggan nära det lilla torpet. 

Hembygder i böcker, filmer och historier

Vi har alla följt Astrid Lingrens barnböcker som i många fall skildrar hennes barndoms hembygd i Småland. Hon beskriver orter som Lönneberga och Mariannelund med stor kärlek och som läsare så börjar längta till hennes barndoms platser. Andra svenska författare som Vilhelm Moberg skriver om utvandrarbygder i Kronoberg och Kalmars län. genom böckerna och filmerna kan vi bekanta oss med torp, byar och gårdar. För mer information see Go Nature Trip hemsidan ( på engelska)

Utforska Hembygden, en resa för att förstå vem jag är som person

Jag har ingen stark anknytning till en bygd. Det finns till och med flera hembygder som jag vill utforska. Mina förfäder, från min pappas sida, tog sig in till Göteborg från gårdarna och kontakten bröts med hembygden. Från min ungerska mors sida så slets familjer sönder av flyttade gränser, förtryck och förföljelse. Att använda digital släktforskningstjänst har gett mig en otrolig start.

Under 6-års tid har jag byggt upp ett digitalt släktträd. Kombinationen av prisvärd tillgång till DNA-teknik, digitalisering av kyrkor och andra databaser ger snabba resultat för oss otåliga. Emellertid, det gäller att vara aktiv. T.ex är det viktigt att lägga ned tid på att kontakta levande släktingar, sysslingar och bryllingar som man hittar genom DNA-testning.

De flesta av mina förfäder kommer från Västkusten, Bohuslän och Göteborg, Hallands och en hel drös är västgötar från östra sidan av Vättern. För några år sedan gav jag mig av på en helgresa med syfte att söka mina rötter i Halland. Det är här min farmors far, Oscars Leander, föddes på en gård i ett litet bondesamhälle som heter Körsveka. Han var en bondpojke som blev snickarmästare och tog sig till den stora staden.

Söka mina rötter, en fantastisk upplevelse

Redan på min första resa lyckades jag spåra upp en avlägsen släkting och något år senare åkte jag tillbaka, denna gång med min fars kusin Lena. Men den här gången hade jag satt upp möten med min släkting som också var släktforskare och en kunnig lokala historiker. Det var en fantastisk upplevelse. Först  guidade Tore oss till platser som vi annars aldrig hade upptäckt eller känt till. Sen, tog han tog oss Oscar Leander barndomshem. Väl hemma igen så tog det några dagar innan jag återhämtade mig. Jag var fylld av upplevelsen på ett sätt som inga resor till spännande och exotiska destinationer någonsin har lyckats med. Det är konstigt eftersom jag har rest väldigt mycket och bott i olika länder men denna resa blev på något konstigt sätt, att få upptäcka något nytt men samtidigt komma hem.

Det var mäktig att stå vid ruinerna av gårdens boningshus. Jag träffade aldrig Oscar Leander, men jag ärvde en del av hans hårt förtjänade pengar. Så naturligtvis var jag väldigt nyfiken på att förstå bondpojken som blev snickare och senare en entreprenör. Jag känner att han påverkade mig vem jag är som person, för jag har samma drivkraft.

Några tips för att söka efter dina svenska rötter

 • Prenumerera på en online-söktjänst för släktträd. Det finns flera att välja på.
 • Gör ett DNA-test från samma släktforskningstjänst så att du kan ansluta ditt släktträd och hitta levande släktingar.
 • Hitta dina geografiska rötter, leta efter namn på byar och gårdar i släktträdet. Dock kan ortsnamn ha ändrats. Men om du har tur kan du hitta byn eller gården med samma namn.
 • Vilken socken tillhörde gården. Ta reda på vad församlingen heter idag.
 • Kontakta den lokala släktforskningsringen/ Hembygdsföreningen och åk till din “hembygd” på ett faktauppdrag. 
 •  Kontakta en lokal historiker eller guide för att maximera upplevelsen. T.ex kan de ta dig till platser som du annars hade gått miste om.
 • Besök församlingen, kyrkorna och kyrkogårdarna för att lägga en blomma.
 • Hitta levande släktingar på plast, som kan berätta historier om din släkt.
 • Hitta en lokal ”loppis” (loppmarknad) och köp något lokalt och vintage. 
 • Anordna en “släktträff”.
 • Välj en bygd med anknytning för att fira ett dop, namngivningsceremoni eller bröllop. 

Släktträffar och högtidsdagar – några tips

 1. Släktträff norra Småland – Hemma på Hult 
 2. Släktträff i Glasriket
 3. Elcykelpaket för att hitta dina småländska rötter och utforska bygderna runt Glasriket Småland 
 4. Fira en viktig högtidsdag i vackra Furudal, Dalarna
 5. Vinterlov i Furudal Dalarna