Utflykter, traditioner & shoppa lokalt

Utforska lokala traditioner och utveckling!

Traditioner, högtider och shoppa lokalt hör ihop. Det är faktiskt rätt lätt att tappa taget om traditioner och lärdomar från tidigare generationer. Det är spännande att se hur traditioner och kunskap leder till utveckling.

Högtider och nya familjetraditioner

Men det går att utforska det svunna och skapa minnen för livet. När mina barn döptes valde vi utomhus-dop i kulturlandskap. För dop nummer ett valde vi en släktings gård i Biosfärområdet Östra Vätterbranterna, Jönköping. Dop nummer två,  för den yngsta sonen, ägde rum på en fäbodvall i Furudal, Dalarna . 

Att välja det lokala- Shoppa

Kanske är jag lite excentrisk men jag letar hela tiden mening i de aktiviteter jag väljer att ta mig an på min fritid.  Jag vill lära mig något nytt, träffa och prata med en vän eller en lokalbo och efter många års resande i andra länder, utforskar jag gärna Sverige. 

Att shoppa i en affärskedja eller i större affärscentrum är för mig ett nödvändigt ont. En del av alla måsten och resultaten är ofta inte bra. Jag ser helt enkelt inte vad som finns i en vanlig affär. Konstigt att jag blir selektivt blind när jag inte trivs.

Jag trivs inte när urvalet blir för stort. Men att gå på skattjakt är spännande. Hjärnans belöningssystem sätts igång när jag hittar den där produkten, prylen eller plagget som jag har gått och funderat på länge. I mitt fall gillar jag mer att handla lokalt än i stora kedjor och mer återbruk än nytt.

Furudal ( Dalarna) och La Gunilla y sus Zapatos 

Varför shoppar jag i Furudal? Främst för att en av mina äldsta vänner, Gunilla, bor och driver sin skobutik i Furudal. Gunilla vet att jag är besvärlig när det gäller att handla kläder. Jag är rent ut sagt trög. Men möjligheten att befinna sig på resande fot, en utflykt och samtidigt handla passar mig perfekt. 

Omgivning är vacker och perfekt för långa promenader och outdoor.

Retro, Loppis och handla i en buss.

Jag gillar Retro kläder och frågar gärna Gunilla i Furudal om hon kan plocka hem något från sina lokala kontakter. För några somrar sedan letade jag efter kläder med fickor för alla verktyg, pennor och nycklar som jag springer runt i när jag jobbar. Den gången blev det en klänning som jag tror att kanske en postkassörska kunde ha haft som arbetsplagg och snickarbyxor från ett svenskt nedlagt verk. Jag passade även på att handla i den lokal BH-bussen. Helt plötsligt blir det spännande att handla kläder.

Utforska lokalt hantverk och återbruk

När jag åker utanför svenska storstäder och lämnar affärscentrum-stråken så blir jag alltid lika glatt överraskad. I Målerås, Småland hittade jag fantastisk skinnhantverk hos Målerås Läder. Hantverkstraditioner som förs vidare inom en familj och på en ort.

Grilla och producera biokol

Magnus på Ödevata Gårdshotell forsätter att utvecklat sina biokol-grillar och nu har de lanserat sina första Biokol-Grill-Kontiki-Hybriderna till försäljning. Jag vill gärna köpa och introducera Biokol Valborg i grannskapet där jag bor i Mölndal. Jag vill lära mig mer om biokol som kan fungera som jordförbättrare i vår trädgård

Biokolgrill Ödevata

Återbruk

Vi har inga byggprojekt igång men jag följer med spänning Ödevata Gårdshotells resa att renovera hus med återbruks- material. De reser runt i södra Sverige och väljer ut material till längorna som byggs upp för att utöka deras hotellkapacitet.